STRATILI STE HESLO?

o nás

SAGGIO je projekt občianskeho združenia Nitrianske V.I.P, o.z.. Sme komunita ľudí so srdcom pre dobrovoľníctvo a túžbou pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Hlavným cieľom projektu SAGGIO je prevádzka bezpečného priestoru Klub rodičov SAGGIO.

Klub rodičov SAGGIO je miesto na pravidelné, alebo občasné stretávanie sa rodičov a náhradných rodičov detí so špecifickými potrebami. Toto bezpečné miesto vytvára rodinám týchto detí čas na socializovanie sa, prácu, osobné voľno a poskytuje im služby ktoré im uľahčujú život. Jedná sa o bežné služby, ako napríklad doučovanie detí, opatrovanie detí, návštevy a organizovanie kultúrnych podujatí, odbornú starostlivosť o deti (predškolského a školského veku) a v neposlednom rade priestor na stretávanie sa detí s biologickou rodinou a príbuznými.

Projekt SAGGIO stojí na štyroch základných cieľoch pomoci

SAGGIO práca

Našim prvým dôležitým cieľom je poskytnúť rodičom detí so špecifickými potrebami priestor na rozvoj ich pracovných zručností a schopností. Spoločne budujeme priestor a pracovné možnosti, kde každý jednotlivec, bez ohľadu na svoje osobitné potreby, môže nájsť podporu, pochopenie a príležitosť na pracovný rast v sociálnom podniku.

SAGGIO voľný čas a zábava

Naším druhým dôležitým cieľom je vytvoriť prostredie, kde deti nájdu radosť a vzrušenie v hrách a zábave. Ponúkame stimulujúce aktivity, ktoré podporujú tvorivosť, rozvoj a sociálny kontakt. Chceme, aby naši malí návštevníci zažívali nezabudnuteľné chvíle radosti a smiechu. Vytvárame miesto, kde deti môžu objavovať, učiť sa a tvoriť spomienky na celý život.

SAGGIO vzdelávanie

Našim tretím dôležitým cieľom je vytvoriť prostredie, kde nájdete podporu a rady ohľadom svojich financií, bez ohľadu na finančnú situáciu či úroveň skúseností. Sme tu, aby sme vám poskytli užitočné informácie, ktoré pomôžu zlepšiť finančné rozhodovanie. S nami môžete objavovať svet finančnej gramotnosti a vytvárať pevný základ pre budúcnosť celej rodiny.

SAGGIO zdravie

Naším štvrtým dôležitým cieľom je ponúkať podporu zdravia a relaxácie. V našich priestoroch môžete nájsť harmonické prostredie, kde sa môžete uvoľniť a obnoviť svoju energiu. Naši odborníci vám pomôžu prekonať stres a napätie s pomocou terapeutických masáží a rôznych iných pohybových aktivít, ktoré podporujú pohyb a slobodu tela a duše.

Pre koho je projekt SAGGIO určený

Rodiny s deťmi v náhradnej osobnej starostlivosti

Rodiny s deťmi v náhradnej osobnej starostlivosti predstavujú jedinečnú a citlivú skupinu, ktorá sa vyznačuje osobitnými výzvami a potrebami. Tieto rodiny často prechádzajú procesom prispôsobovania sa novým životným podmienkam a vytvárania stabilného prostredia pre svoje deti. Sú konfrontované s úlohou budovania dôvery, naväzovania vzťahov a podporovania emocionálneho a psychologického rozvoja detí v novom prostredí. V tomto kontexte je nevyhnutná individuálna a celostná podpora pre každú rodinu, pričom sa kladie dôraz na poskytovanie nástrojov na posilnenie rodičovských schopností, poskytovanie poradenstva a prispôsobených zdrojov, ktoré podporia celkový rodinný rozvoj.

Sociálne oslabené rodiny

Sociálne oslabené rodiny, ktoré žijú v chudobe, predstavujú skupinu jednotlivcov a detí, ktorí čelia zložitým životným podmienkam a obmedzeniam v dôsledku finančnej núdze. Táto chudoba môže byť buď generačná, čo znamená, že sa prenáša z jednej generácie na druhú, alebo situačná, v dôsledku nečakaných životných udalostí alebo ekonomických ťažkostí. Charakteristika týchto rodín zahŕňa boj o základné potreby, ako sú bývanie, stravovanie a zdravotná starostlivosť. Členovia rodiny sa môžu stretávať s obmedzeným prístupom k vzdelávaniu, zamestnaniu a kultúrnym aktivitám. Tieto rodiny často vyžadujú komplexnú podporu, ktorá zahŕňa sociálne, ekonomické a vzdelávacie aspekty.

Neúplné rodiny – rodič samoživiteľ

Pod pojmom samoživitelia rozumieme slobodných, opustených, rozvedených alebo ovdovených rodičov, ktorí sa sami starajú o dieťa do veku 15 rokov. Pojem „osamelosť“ znamená, že takýto rodičia žijú v jednej domácnosti spoločne s deťmi, avšak bez partnera. Štruktúra neúplnej rodiny, v ktorej jeden rodič alebo stály opatrovník (ktorým môže byť matka, otec, osvojiteľ, dospelý člen rodiny alebo akýkoľvek dospelý, ktorý si s dieťaťom vytvorí silné puto) preberá všetky rodičovské povinnosti a výchovu. Tieto rodiny čelia jedinečným výzvam, ktoré vyžadujú silnú rodičovskú angažovanosť a prispôsobivosť. Sólo-rodičia sa často stretávajú s potrebou zvládania všetkých aspektov rodinného života, od finančných záležitostí po emocionálnu podporu svojich detí.

Novovznikajúce rodiny - s veľmi mladými neplnoletými rodičmi, alebo mladými dospelými

Novovznikajúce rodiny s veľmi mladými neplnoletými rodičmi alebo mladými dospelými predstavujú dynamickú skupinu, ktorá vzniká, keď mladí jednotlivci preberajú rodičovské povinnosti. Tieto rodiny môžu vzniknúť v dôsledku rôznych situácií. Typickými členmi týchto rodín sú neplnoletí rodičia alebo mladí dospelí, ktorí sa snažia zvládnuť nové rodičovské úlohy. Ich vek a nedostatok skúseností môžu prinášať výzvy spojené s finančnou stabilitou, vzdelávaním a emocionálnym prispôsobením sa novému životnému štýlu. Významným aspektom novovznikajúcich rodín je potreba podporiť mladých rodičov pri ich osobnostnom a rodinnom raste. Tieto rodiny často vyžadujú prístup k informáciám o rodičovstve, vzdelávaniu a finančnej gramotnosti. Podpora v oblasti duševného zdravia a vzťahovej dynamiky v rodine môže byť kľúčová pre vytvorenie zdravého a podporujúceho prostredia pre rast a rozvoj detí.

Klub rodičov SAGGIO je riešenie

Podľa posledného sčítania obyvateľstva v Slovenskej republike z roku 2021, ktoré zverejnil Štatistický úrad vyplýva, že neúplné rodinné domácnosti tvorí až 24,87 % čo predstavuje štvrtinu rodinných domácností (357 199 tis. obyvateľov), zároveň sa uvádza, že až 86 % domácností osamelých rodičov tvoria osamelé matky s dieťaťom. Na zdravý vývin každého dieťaťa pôsobia rôzne aspekty sociálneho prostredia. Od nich závisí do akej miery sa človek stane spoločensky užitočným a plne rozvinutým indivíduom. Je teda pravdepodobnejšie, že osamelý rodičia budú žiť v riziku chudoby, vylúčenia alebo budú zažívať materiálnu depriváciu ako rodiny s dvoma rodičmi. To je dôvod na obavy, pretože to nielen zhoršuje ich súčasný stav, ale tiež sa zvyšuje riziko, že sa zhoršia budúce príležitosti pre ich deti. Náhradné rodiny a sociálne oslabené rodiny sú vo väčšine prípadov aj rodinami neúplnými. Sem sa zaradujú aj mladý dospelí po odchode z centier pre deti a rodiny. Mladí dospelí sú na odchod z detského domova pripravovaní do veľkej miery len teoreticky, chýbajú im praktické zručnosti a tiež skúsenosť s vybavovaním úradných záležitostí. Práve preto sa často dostávajú do náročných životných situácií a majú problémy pri nadväzovaní a udržiavaní vzťahov, a v neposlednom rade problémy zakladať nové a funkčné rodiny.

Hlavným cieľom Klubu rodičov SAGGIO je, aby sa akákoľvek rodina naštartovala, získala nové zručnosti, vedomosti, podporu a udržateľne si zlepšila kvalitu života. Najväčšou neuspokojenou potrebou sú chýbajúce služby pre osamelých rodičov zo strany štátu, spoločnosti a nedostatočná sociálna a rodinná politika.

HORE